Ponte Porton

Ponte Porton, ta jedna jedina kuća na sjecištima cesta koje vode prema Buzetu, Vižinadi, Bujama i Novigradu. Smještena u dolini podno Grožnjana s jedne strane, sela Kostanjica s druge, a u neposrednoj blizini rijeke Mirne. Tko god je ikad ovdje prošao morao ju je zapaziti…Tu staru kamenu kuću, tirkizno plavih škura na svojim prozorima, osamljenu u mirnoći i zelenilu, čak i pomalo mističnu…A poznatu od davnina…

 

Sjecište prošlosti, sadašnjosti i budućnosti…I zato krećemo iz početka

Na cestovnim pravcima glavne su postaje bile upravo gostionice, a najpoznatija je bila gostionica Ponte Porton

 

Lokalitet Ponte Porton, a spominje se i kao Porta Porton, Vela Vrata i Most na Mirni, bio je iznimno važna točka u pulsirajućoj vodenoj arteriji rijeke Mirne koja spaja unutrašnjost s morem. 

Još u Rimsko doba ovdje je postojalo sjecište puteva. Tu je prolazila i Via Flavia koja je povezivala Akvileju s Pulom. 

Propašću Rimskog carstva propale su i ceste, a tek dolaskom Francuza na vlast u Istri dio Via Flavie obnovljen je zbog strateške važnosti povezivanja.

Iako je u srednjem te u ranom novom vijeku Via Flavia izgubila svoju važnost, Ponte Porton je bio krajnja točka do koje su Mirnom od njenog ušća na Antenalu plovili veći brodovi. U nedalekoj luci Bastia roba se prebacivala na manja plovila za nastavak uzvodno Mirnom ili tovarila na kola za cestovni transport prema Bujama, Buzetu, Završju, Grožnjanu, Kostanjici, Vižinadi…

Vezano za luku Bastiu, nedaleko odavde nalazi se i romantična crkvica Blažene Djevice Marije od Bastie, koja datira u 15. stoljeće.

Bila je važno religijsko mjesto ne samo za tadašnje mornare i trgovce, već i za lokalno stanovništvo.

Za vrijeme Mletačke republike ovo mjesto bilo je važno i za izvoz drva iz obližnje Motovunske šume, odnosno šume Svetog Marka. Žitelji obližnjeg sela Kostanjica bili su poznati kao vrsni barkarijoli te su na svojim brodicama najviše prevozili drvo. Zna se da je tada ovdje bila i lugareva kuća, ali i gostionica. Jer, na cestovnim pravcima glavne su postaje bile upravo gostionice, koje su se nalazile uglavnom na svim glavnim punktovima, a najpoznatija je bila gostionica Ponte Porton. U takvim su se zdanjima ili svratištima ljudi i njihovi konji sklanjali od nevremena, noćili, krijepili se, družili…

Nakon propasti Mletačke republike krajem 18. stoljeća zbog neodržavanja okoliša dolina se pretvorila u močvare. Tek 30-ih godina 20. stoljeća Kraljevina Italija bonificirala je dolinu, isušila je te tako iskorijenila malariju i omogućila ponovno obrađivanje plodnih polja. Dakako, rječni je promet odumro razvitkom cestovnog prometa u ovome kraju, no ne i tradicija gostione…

Naša svakodnevica

Ne znamo sa sigurnošću je li još u Rimsko doba ovdje postojalo svratište za okrijepu putnika, ali podatak da je ova lokacija već stoljećima vezana za hranu, piće i noćenje, daje sasvim novu dimenziju našoj priči.

I danas ovdje stoji staro zdanje, sazidano od istarskog kamena, okruženo gradićima na brežuljcima, šumama, livadama, vinogradima, maslinicima, i mirnom rijekom Mirnom.

Buđenje u tišini prirode, cvrkut mnogobrojnih ptica koji Vas prati od zore do sumraka, šum vjetra u krošnjama pitome Motovunske šume, krijesnice u ljetno večer, srne i čaplje uz rijeku, nepregledno zelenilo i blaga Mirna…To je naša svakodnevica. Sunčan i topao proljetni ili vrući ljetni dan, kristalno čisto zvjezdano nebo zimi nakon hladne bure, jesenska mistična magla…To je naša svakodnevica. 

Čari ovog mjesta, a i cijele Istre, zaista su mnogobrojne.

Šetati ili voziti bicikl, uz pogled na vinograde istarske neprikosnovene kraljice Malvazije i kralja Terana, masline, svojevrsnog  zaštitnog znaka Istre, stoljetnu prošlost ovog kraja, stare gradiće, utvrde i sela, od kojih svako priča svoju priču o teškim ali i dobrim vremenima koja su minula a oni i dalje stoje čvrsti i gordi…To je naša svakodnevica.

Krijepiti se domaćom tradicionalnom hranom, veseliti se uz čašu vrhunskog vina, zagrijati se domaćom rakijom, ili rashladiti lokalnom pivom…To je naša svakodnevica.

Budite dio povjesti

I upravo je zato Ponte Porton tu za vas, od davnina, od početaka, postoji i dalje kako bi vas zaštitio, odmorio, nahranio, napojio, razveselio, dao vam mogućnost da i vi svojim prisustvom utkate novu nit u priču o njegovoj dugoj povijesti. 

Budite dio naše svakodnevice, budite dio povijesti ovog mjesta, budite autentični, budite svoji kao što je i ovo mjesto kroz stoljeća bilo svačije a ostalo svoje…Kao što se nekada brodovima uplovljavalo u luku Bastiu, uplovite i vi u našu priču, postanite dio našeg načina življenja na Ponte Portonu. Čekamo vas širom raširenih ruku!

Comments are closed.