Doživljaji

DOŽIVLJAJI

Na brežuljku, uz rijeku, u čaši, na tanjuru…

Otkrijte nešto novo svaki put

Ponte Porton, poznat i kao Most na Mirni, smješten je u općini Grožnjan na sjecištu putova za Buje, Novigrad, Poreč i Buzet. Ovo je mjesto kroz povijest oduvijek imalo ulogu povezivanja i sastajanja. Most je postojao još u rimsko doba kad je preko rijeke Mirne prelazila Flavijevska cesta, a u srednjem i ranom novom vijeku Ponte Porton bio je krajnja točka do koje su Mirnom doplovljavali veći brodovi. Danas se ovdje možete sastati s voljenom osobom ili prijateljima u srcu prirode, otkrivati okolne staze kao stvorene za aktivan odmor (pješke ili biciklom) i kušati plodove istarske zemlje.

Krenite u pustolovinu

Upoznajte svog omiljenog istarskog vinara

Ne možete otići iz Istre, a da niste posjetili bar jednu dobru obiteljsku vinariju i kušali čuvenu istarsku malvaziju i teran! Na našu sreću i ponos, njih u blizini ne manjka. Naše preporuke: vinarija Kozlović u Momjanu, vinarije Roxanich, Tomaz, Benvenuti i Fakin u Motovunu, vina Dešković i Zigante u Kostanjici, Vina Deklić, Franc Arman i Arman u Vižinadi i još cijela skupina vinara o kojima vam možemo pričati danima.

Vožnje biciklom, trekking, penjanje ili trail

Okolica Ponte Portona prepuna je označenih staza koje vijugaju okolnim brežuljcima i dolinom Mirne nudeći vam prekrasne vizure, kamene sela i gradiće, istaknute vinare, maslinare i agroturizme. Ponte Porton nudi pregršt mogućnosti za aktivan odmor i sigurno spremište za vaš bicikl, a u neposrednoj blizini na raspolaganju vam je i penjalište za slobodno penjanje. Naše preporuke: legendarna istarska biciklistička staza Parenzana kojom je nekad prometovala željeznica, Mountain bike staze „Tri istarska mušketira“ (43 km) i „Staza istarskih brežuljaka“ (28 km), staza za cikloturiste „Netaknuta priroda doline Mirne i grad vina Brtonigla“ (31 km), penjalište u neposrednoj blizini B&B Ponte Portona. Ovdje preuzmite Bike vodič sjeverozapadne Istre.

Istražite bajkovita mjesta i srednjovjekovne gradiće

U čudesnoj unutrašnjosti Istre osjećat ćete se kao u snu. Istražite umjetnički život obližnjeg Grožnjana, prekrasni Motovun iznad rijeke Mirne, usnulo Završje ili pitoreskni Oprtalj. Prošećite kroz povijest, posjetite lokalne obrtnike, umjetnike i obiteljska domaćinstva. Naše preporuke: galerije u Grožnjanu, interaktivna izložba „Motovun: Povijest u pokretu“ u KEC-u Kaštel u Motovunu, pogled iz venecijanske lođe u Oprtlju, slap Sopot kod Buzeta

Doživite gurmansku pustolovinu

Krenite u potragu za skrivenim blagom Motovunske šume na popularnom izletu Lov na tartuf. Posjetite nagrađivane lokalne maslinare i ponesite sa sobom zlatne kapljice istarskog maslinovog ulja. Uživajte u lokalnim proizvodima u našem restoranu. Zaljubite se u istarsku zemlju! Naše preporuke: lov na tartufe, vođena degustacija maslinovog ulja u oleoteci B10, domaći sir, pršut i kobasice u našem restoranu

Avanture na rijeci Mirni i u okolici

Rijeka Mirna istinska je ljepotica koja cijelim tokom nudi brojne užitke ljubiteljima prirode. Istražite je pješke, biciklom ili u kajaku. Mirnini slapovi osobito su brzi na njenom izvoru u selu Kotli, a njezina je mirnoća gotovo opipljiva pod Motovunom. Biciklisti, planinari, bajkeri, rekreativci i avanturisti, na rijeci ste uvijek dobrodošli. Naše preporuke: planinarska Staza sedam slapova, biciklistička staza kroz dolinu rijeke Mirne, kajakarenje, promatranje ptica na ušću rijeke Mirne i u Tarskoj vali, paragliding .